Jouw impact

Gendergerelateerd geweld en uitbuiting van vrouwen is een diepgewortelde epidemie. Deze wordt wereldwijd in stand gehouden door ingesleten overtuigingen over gender, wetgeving en een winstbeluste economie. Om dit op te lossen is structurele verandering nodig. Daarom werkt ActionAid op alle niveaus aan gendergelijkheid. Met het bedrag dat jij ophaalt steunen we getroffen vrouwen direct, maar proberen we ook overheden en productieketens te beïnvloeden. Het doel van al onze initiatieven is een feministischere economie waarin het welzijn van vrouwen belangrijker is dan de winst van multinationals. 

 

Naar de Challenge!

 

Jouw opgehaalde donaties gaan bijvoorbeeld naar:

 

  • Safe spaces voor vrouwen die gevaar lopen op geweld of ermee te maken kregen.
  • Feministische leiderschaptstrainingen waarin vrouwen leren over hun rechten en hoe voor zichzelf op te komen. 
  • Juridische en emotioneele steun bij rechtbankprocessen om gerechtigheid.  
  • Noodhulp voor vrouwen bij humanitaire crises en de COVID-19 pandemie.
  • Campagnes en lobby voor betere internationale wetgeving die vrouwen beschermt tegen geweld thuis, onderweg en op het werk.
  • Onderzoek naar de oorzaken van geweld en het aandragen van oplossingen. 

 

Door jouw push-ups kunnen we met deze programma's vrouwen en meisjes blijven steunen:

 

ActionAid Afghanistan doet er alles aan om vrouwen te beschermen tegen geweld in deze humanitaire crisis.

“We doen er alles aan om de getroffen vrouwen en meisjes te steunen. De situatie verandert echter snel. Ons werk om de meest kwetsbare mensen in Afghanistan te beschermen is urgenter dan ooit."

                                                                      - Sudipta Kumar, directeur van ActionAid Afghanistan

Na de terugtrekking van de strijdkrachten is het extreem onveilig in Afghanistan. Mensen trekken massaal naar de grote steden, op zoek naar een veilig onderkomen. 

De meerderheid van deze vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen. Gezinnen slapen in verlaten gebouwen, moskeeën, scholen en provisorische kampen. Er is een groot tekort aan essentiële producten zoals voedsel, water en hygiënekits en er zijn geen veilige toiletten of plekken om borstvoeding te geven. 

ActionAid is al jaren actief in Afghanistan om de positie van vrouwen en meisjes te verbeteren. De bestaande relatie met veel lokale partners is een groot voordeel bij het opschalen van noodhulp in deze humanitaire crisis. Het doel is om in deze eerste fase 35.000 mensen te bereiken met voedselhulp en onderdak. 

Doe mee aan de Challenge en steun onze programma’s om vrouwen en meisjes in Afghanistan te beschermen tegen geweld.

 

Elizabeth werkt bij de SMS-hulplijn in Kenia, waar 80 procent van alle vrouwen te maken krijgt met geweld. 

Elizabeth Mkongo zet zich al meer dan 20 jaar in voor vrouwen in haar gemeenschap, in Mombasa Kenia. Ze werkt voor Sauti ya Wanawake, een door vrouwen gerund project en partner van ActionAid. Ze werkt er met vrouwen die te maken hebben gekregen met seksueel geweld. Via deze organisatie krijgen vrouwen toegang tot psychologische hulp, medische zorg en rechtsbijstand.

De pandemie heeft de hulpverlening ernstig bemoeilijkt, zegt Elizabeth: “De meeste rechtbanken zijn gesloten en weinig zaken komen voor een rechter. Hierdoor lopen veel daders gewoon vrij rond. Geweldplegingen komen sinds de lockdowns meer voor, maar worden minder gemeld. Vroeger ving ik wel vier vrouwen per dag op. Maar door de pandemie moesten we ons kantoor sluiten en vrouwen durven geen hulp meer te zoeken.”

Daarom is Sauti ya Wanawake samen met ActionAid het SMS-platform ‘Access to justice’ gestart. Dit platform geeft slachtoffers van seksueel geweld ook tijdens de pandemie toegang tot rechtshulp.  Zelfs de meest geïsoleerde vrouwen kunnen aangifte doen of om informatie vragen via een speciaal telefoonnummer. In april van 2020 behandelden ze middels het SMS-platform 275 verkrachtingszaken. Elizabeth zegt daarover: “In een tijd waarin het voor slachtoffers van seksueel geweld moeilijk is om gerechtigheid te krijgen, geeft het SMS-platform van ActionAid vrouwen toch de mogelijkheid om hulp te vragen en aangifte te doen.” 

Programma’s als Saiti ya Wanawake en vrouwen als Elizabeth kunnen de steun van ActionAid goed gebruiken. Niet alleen voor slachtofferhulp, maar ook ter preventie van geweld. Doe mee met The 35 Challenge en zorg ervoor dat organisaties als deze kunnen blijven bestaan en hun werk kunnen voortzetten!

 

Sharmin zet zich in voor getraumatiseerde vrouwen in Women's Safe Spaces in vluchtelingenkamp Bangladesh

Vrouwen waren in het grote Rohingya-vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar al kwetsbaar, maar sinds er dit jaar een grote brand woedde is het extreem onveilig. ActionAid Bangladesh werkt er, samen met lokale partners, aan en in women safe spaces. Hier worden slachtoffers van geweld en uitbuiting opgevangen. Ze krijgen er naast medische en psychologische hulp ook de middelen om een zelfstandig leven op te bouwen. 

Hulpverlener Sharmin Akter Rina is nog maar 21 jaar oud, maar werkt keihard om vrouwen in Rohingya beschutting, zorg en nieuw zelfvertrouwen te geven. Ze vertelt: “We werken echt 24/7 om vrouwen en hun kinderen op te vangen. Om te voorkomen dat zij opnieuw ten prooi vallen aan gewelddadige mannen, leren we hen ook om voor zichzelf op te komen en gevaarlijke situaties uit de weg te gaan.” 

Sharmin vindt het werk erg zwaar maar ze is er ook trots op. “Getraumatiseerde vrouwen kunnen bij mij hun verhaal kwijt. Ik zal nooit de vrouw vergeten die hier kwam nadat ze aan de kant van de weg, zonder hulp, een kind had gebaard. Haar man, die haar mishandelde, heeft haar met de baby hier achtergelaten omdat hij met een ander ging trouwen. Ik heb er alles aan gedaan om haar weer op weg te helpen. Nu heeft ze een woning met electriciteit en een naaimachine om inkomsten te genereren. Het werk is zwaar, maar als ik aan haar denk is het het waard.”

Het is Sharmin’s missie om zoveel mogelijk jonge meisjes in het Rohingya-kamp naar school te laten gaan, omdat dit volgens haar de enige manier is om armoede te ontvluchten. ActionAid kan en wil Sharmin in haar droom ondersteunen. Doe mee met The 35 Challenge en zorg ervoor dat hulpverleners als Sharmin hun goede werk kunnen voortzetten!

 

 Doe mee