Jouw impact

Je doet niet alleen mee om fitter en sterker te worden. De Women's Rights Challenge is vooral een symbolische uitdaging waarmee je aandacht vraagt voor gelijke rechten. Door deel te nemen en je te laten sponsoren, zamel je geld in voor de projecten van ActionAid. Zo steun je projecten tegen geweld tegen vrouwen, en vraag je aandacht voor de 35% van alle vrouwen in de wereld die in hun leven te maken krijgen met een vorm van (seksueel) geweld. Dit is een groot onrecht en moet stoppen. Juist nu is het belangrijk om hier aandacht voor te vragen, want tijdens de coronacrisis is geweld tegen vrouwen enorm gestegen! In Nigeria steeg het aantal geweldsmeldingen met 700% en in Bangladesh zagen we zelfs een een vertienvoudinging.

 

Schrijf je in en maak je sterk voor vrouwenrechten >>

 

Door mee te doen help je Wangu uit Kenia (op de foto hieronder), die gewelddadig verkracht werd door twee mannen. Je doet mee voor Anowara, die zich in het overbevolkte rohingya-vluchtelingenkamp waar ze woont niet veilig voelt. En je helpt ook Manu uit Ghana, die strijdt voor minder geweld in een land waar 94% van de vrouwen daarmee te maken krijgt. Je doet mee voor alle vrouwen die hun leven en veiligheid niet zeker zijn omdat ze vrouw zijn.

 

Wangu richtte een stichting op en geeft nu zelf voorlichting, training en psychische en medische hulp aan slachtoffers van (seksueel) geweld. Haar stichting is een lokale partnerorganisatie van ActionAid. Anowara is vaste bezoeker van ActionAid's Women's Safe Space in het kamp, waar ze in alle veiligheid tot rust kan komen. Ook maakt ze daar mondkapjes om uit te delen en zo verspreiding van het coronavirus te voorkomen. En ook Manu kwam in aanraking met ActionAid, waardoor ze trainingen kon volgen en met succes aandacht vraagt voor geweld tegen vrouwen.

Wat maak jij mogelijk?

Door geld op te halen voor ActionAid steun je onze projecten en help je geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. Dat gebeurt niet zomaar en vraagt om een aanpak op verschillende niveau's: 

  • We voeren campagne voor betere wetgeving die vrouwen beschermen tegen geweld thuis, onderweg en op het werk;
  • We zetten in o.a. vluchtelingenkampen Women Safe Spaces op, waar vrouwen terecht kunnen voor hulp bij (huiselijk) geweld, voorlichting over het coronavirus en in alle rust borstvoeding kunnen geven; 
  • We doen onderzoek naar de oorzaken van geweld en dragen oplossingen aan;
  • We geven trainingen zodat vrouwen weten wat hun rechten zijn en hoe ze onrecht kunnen aanpakken;
  • We staan vrouwen die te maken krijgen met geweld bij in rechtszaken;

ActionAid pakt geweld tegen vrouwen en ongelijkheid bij de kern aan. We geven voorlichting over vrouwenrechten aan vrouwen én mannen, maken het onderwerp bespreekbaar, en geven trainingen die bijdragen aan een structurele oplossing. Zo zorgen we samen voor blijvende verandering. Samen staan we sterker, dus schrijf je snel in en doe mee >>