Steun aan vrouwen en meisjes in Afghanistan van levensbelang

28-09-2021 | 14:16

Een deel van het geld dat met The 35 Challenge wordt opgehaald zal worden ingezet om vrouwen en meisjes in Afghanistan te ondersteunen

 

De situatie in Afghanistan is buitengewoon verontrustend. Uit cijfers van de VN blijkt dat sinds begin augustus 676.000 Afghanen op de vlucht zijn in eigen land en dat aantal zal dramatisch stijgen. Het is een grote humanitaire crisis, waarin vooral vrouwen en meisjes het zwaar te verduren krijgen.

Mensen zijn hun huizen ontvlucht met alleen de kleren die ze aanhadden. Ze hebben in de overvolle kampen en informele nederzettingen waar ze terecht zijn gekomen dringend behoefte aan noodhulp. Denk dan aan voedsel, water en essentiële artikelen zoals hygiënekits, contant geld, dekzeilen, tenten, kookgerei, kleding en beddengoed.

 

Een van onze medewerkers ter plekke legt uit:

“De meest dringende behoeften zijn voedsel, schoon water, veilig onderdak, hygiëne en sanitaire voorzieningen. Het meerdendeel van de mensen die ontheemd zijn geraakt zijn vrouwen en kinderen. Vrouwen hebben geen toegang tot veilige toiletten. Ze delen die met vele andere mensen en hebben geen privacy. Moeders hebben geen plek waar ze hun baby’s borstvoeding kunnen geven.”

“Veel families kunnen niet terug naar hun woonplaats omdat ze al hun geld hebben uitgegeven om naar de steden te kunnen trekken. Vaak is er niks meer voor hen om naar terug te keren omdat ze gedwongen werden te vluchten tijdens het zaaiseizoen, en als ze teruggaan is er niks om te oogsten.”

 

Sudipta Kumar, directeur van ActionAid Afghanistan, licht verder toe:

“Zwangere vrouwen en jonge moeders behoren tot degenen die het meest behoefte hebben aan voedselhulp, onderdak, water en sanitaire voorzieningen. In één kamp kreeg ons team te horen dat wel 300 gezinnen één toilet moeten delen. Tenten voor 10 mensen worden gebruikt door 50.”

We maken ons grote zorgen dat gezinnen in overvolle kampen zonder onmiddellijke hulp een groter risico lopen op COVID-19 en op geweld. We weten namelijk uit ervaring en onderzoek dat in zulke crisissituaties geweld tegen vrouwen vaak toeneemt.

 

ActionAid biedt op dit moment cruciale noodhulp, met speciale aandacht voor vrouwen en meisjes, in de gebieden rond Mazar E Sharif, Herat en Kabul. Ook bieden we psychosociale hulp aan mensen die getraumatiseerd en ontheemd zijn door de crisis. Nu de humanitaire crisis in Afghanistan is verergerd, is het werk van ActionAid om vrouwen en meisjes te beschermen dringender dan ooit!

Daarom zal een deel van het geld dat met The 35 Challenge wordt opgehaald worden ingezet om vrouwen en meisjes in Afghanistan te ondersteunen.