Hoe klimaat en geweld tegen vrouwen met elkaar verbonden zijn: het verhaal van Nimco en Hibaq uit Somaliland

08-11-2021 | 11:14

Nimco (19, links) en Hibaq (15) uit Somiland zijn zussen die tot een paar jaar terug een goed leven hadden. Hun familie had veel vee en ze hadden nooit honger meegemaakt. Tot de extreme droogte in Somiland. Het vee begon door een gebrek aan water te sterven.

De zussen hadden geen keus en moesten huis en haard verlaten, op zoek naar water en eten. Uiteindelijk kwamen ze, samen met hun moeder en broer, aan in een binnenlands vluchtelingenkamp. Het kamp is overvol met andere klimaatvluchtelingen.

Eén van de grootste zorgen is veiligheid. Al meerdere keren probeerden mannen hun tent binnen te dringen. Gelukkig is het voor de zussen niet verder gekomen, maar andere vrouwen in het kamp hebben op deze manier te maken gekregen met seksueel geweld. Helaas een bekend probleem in vele vluchtelingenkampen werelwijd.

Door klimaatverandering moeten steeds meer mensen zoals Nimco en Hibaq alles achterlaten. Overstromingen, droogtes, cyclonen... Natuurrampen komen steeds vaker voor. Een ramp voor iedereen, maar vrouwen en meisjes worden extra hard geraakt. Wist je bijvoorbeeld dat meisjes en vrouwen een 14x grotere kans hebben dan jongens en mannen om een natuurramp niet te overleven? Het is namelijk zo dat in onzekere tijden geweld tegen vrouwen enorm toe neemt. Daarom is het zaak dat beide problemen (klimaatverandering én geweld tegen vrouwen) bij de wortel aangepakt worden.

ActionAid steunt vrouwen zoals deze zussen. Bijvoorbeeld met Women Safe Spaces in vluchtelingenkampen. Daar kunnen vrouwen op een veilige plek tot rust komen, geven we trainingen over hun rechten en bieden we juridische, mentale en medische steun na een geweldsincident. Daarnaast werken we samen met klimaatactivisten wereldwijd én pleiten we bij wereldmachten voor klimaatrechtvaardigheid.

Doneer nu aan The 35 Challenge om het verschil te maken voor vrouwen en meisjes zoals Nimco en Hibaq!

Ik doneer!